Yaşam

Tüm Zamanların Favori Kahramanı Batman Yakında Kamuoyunda!

“Batman”in artık herkese ait olacağını hayal edin! Görünüşe göre DC, Batman karakteri üzerinde herhangi bir hak iddia edemeyecek. Ancak sorun şu: Batman artık kimsenin kontrolü altında olmayacak mı? Detaylar ?

Kaynak:https://fandomwire.com/cant-wait-for-…

Batman’in telif hakkı sona erer ve karakter kamu malı olur.

Batman hepimizin tanıdığı üstün kahramanlardan biridir. Batman hayranlarının sayısı oldukça fazla ve hayranlarının onu ne olursa olsun kalplerinde yaşatacağını biliyoruz. Ancak telif hakkı süreci biraz farklı ilerliyor; karakterin/eserin yaratılmasından 95 yıl sonra, yani yakın gelecekte sona erecektir. Batman’in kamusal alanda olması bu nedenle gündemde.

DC Comics’in bir planı var gibi görünüyor.

DC Comics, Batman’i filmleri ve çizgi romanlarıyla çok uzun zamandır sevmektedir. Ancak Detective Comics’in 1939’da yayınlanan Batman’i 2035’te kamu malı olacak. Ancak DC, ticari markalar nedeniyle büyük kahraman üzerinde bir miktar yaratıcı kontrole sahip olabiliyor. Böylece karakterin mirası mahvolacak olsa da yine de önemli ölçüde kurtarılabilir. Ancak bir noktada DC, Batman’in gitmesine izin vermek zorunda kalacak. Yoksa bir planları mı var?

Bunun özellikle nedeni ‘Batman’in bazı bölümlerinin 2025’te, yani on yıldan biraz daha uzun bir süre sonra kamuya açık hale gelecek olmasıdır. Ancak her hikaye gibi, DC’nin büyük kahramanın kontrolünü kaybetmesinin hikayesi de beklenmedik bir şekilde bitmiyor. Görünüşe göre bu aykırı köşe DC’nin kontrolü yeniden ele geçirmesini sağlayabilir.

DC aslında karakterlerinin telif haklarını kaybetme ihtimaline karşı yıllardır hazırlanıyor.

Görünüşe göre Bruce Wayne’in tamamı kamuya açık olmayacak. Bunun yerine DC’nin kontrolünü kaybedeceği tek şey, Caped Crusader’ın ilk kez ortaya çıktığı süper kahraman Detective Comics #27’nin 1939’daki ‘Dedektif Comics’ versiyonu olacak.

Yani anladığımız kadarıyla DC karakter üzerindeki kontrolünü tamamen kaybetmeyecek. Aslında karakteri ve hikayelerini güncelleyerek ve inanılmaz derecede yüksek bir kalite kontrol seviyesini koruyarak yıllardır hem bundan para kazanıyorlar hem de buna hazırlanıyorlar.

Hatta Batman’i sürekli güncel tutmanın yanı sıra markalaşma yoluyla da karakterlerinin kullanım haklarını büyük ölçüde koruyor.

Hayranların zaten bildiği gibi DC, önceki yıllarda ‘Caped Crusader’ terimini ve hatta yarasa sembolünü yani logosunu ticari markalaştırarak süper kahramanı dikkatlice tabanına bağlamıştı. DC’nin genel danışman yardımcısı Jay Logan, Variety’ye karakterleri “taze ve güncel” tutarak tüm bunların nasıl yürüdüğünü açıkladı: ‘Bir karakterin sahibi, zaman içinde karakterin edebi ve görsel özelliklerini kademeli olarak değiştirerek, karakterin mevcut imajını kamu bilincinde fiili standart olarak koruyabilir.’

Yani, kamu malı haline gelen şey sadece Bruce Wayne karakterinin ilk versiyonu değil, kontrolünü kaybettiler.

Özetlemek gerekirse, DC, büyük kahramanın kesin bir versiyonunun kontrolünü kaybettikten sonra bile, edindiği ticari markalar sayesinde karakterin haklarına sahip olmaya devam edecek. Aynı durum, 2034’te Superman ve Lois Lane, 2036’da Joker ve 2037’de Wonder Woman gibi, telif hakkı sona erme tarihi yaklaşan ve yakında kamu malı haline gelecek olan diğer tüm karakterler için de geçerlidir.

Bruce Wayne’i kamu malı haline getiren dünya bize ne yapmıyor?

Yorumlarda buluşalım ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu